Θεραπευτική Διαδικασία

Η ακτινοθεραπεία στο Ιατρόπολις Tomotherapy πραγματοποιείται σε εξωτερική βάση. Οι περισσότεροι ασθενείς λαμβάνουν θεραπεία μία φορά την ημέρα , πέντε ημέρες την εβδομάδα , από μία έως οκτώ εβδομάδες.

Η προετοιμασία για τη θεραπεία, η διάρκεια της , οι προφυλάξεις, και οι οδηγίες διαφέρουν ανάλογα με το νόσημα και τη περιοχή που θα υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία.

Οι ασθενείς που λαμβάνουν εξωτερική ακτινοθεραπεία θα περάσουν από τα ακόλουθα βήματα:

 

Βήμα 1 : Συνάντηση με τον Ογκολόγο-Ακτινοθεραπευτή

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης , θα εξεταστεί ο ιατρικός φάκελος του ασθενούς, οι διαγνωστικές εξετάσεις και θα γίνει φυσική εξέταση.

Θα συζητηθεί ο θεραπευτικός στόχος, οι επιλογές θεραπείας και ο συγχρονισμός τους, καθώς και οι πιθανές παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν.

Στη συνέχεια προγραμματίζεται το πρώτο ραντεβού, της προσομοίωσης.

Βήμα 2 : Προσομοίωση

Το πρώτο στάδιο που εξασφαλίζει την ακρίβεια της ακτινοθεραπείας είναι η προσομοίωση. Σε αυτό το στάδιο πραγματοποιούνται ειδικές μετρήσεις στο σώμα καθώς και τοποθετούνται σημεία αναφοράς για να προσδιορίζεται επακριβώς η περιοχή που θα ακτινοβοληθεί. Ετσι εξασφαλίζεται η επαναλιψημότητα της θεσης του σωματος σε κάθε θεραπευτική συνεδρία.
Κατά τη διάρκεια της προσομοίωσης, (CT Simulation ), ο ασθενής τοποθετείται στο μηχάνημα προσομοίωσης (αξονικός τομογράφος) στην ακριβή θέση που θα βρεθεί κατά τη διάρκεια της πραγματικής θεραπείας, και συνήθως αποτελείται από τα ακόλουθα βήματα:


· Δημιουργώντας μια συσκευή ακινητοποίησης (μια συσκευή που είναι ειδικά διαμορφωμένη για το σώμα ωστε να εξασφαλίζεται η ακινητοποίηση κατά τη διάρκεια της θεραπείας).
· Τοποθέτηση προσωρινών ή μόνιμων σημαδιών αναφοράς στο δέρμα (tattoo).
· Η λήψη εικόνων CT της περιοχής ώστε να συλλεχθούν λεπτομερείς ανατομικές πληροφορίες.
· Η μεταφορά των εικόνων στο τμήμα ιατρικής φυσικής ώστε ο γιατρός και οι φυσικοί ιατρικής να δημιουργήσουν το πλάνο της θεραπείας , μια διαδικασία που συνήθως διαρκεί 2 έως 7 ημέρες .
Επίσης μπορεί να προγραμματιστούν επιπρόσθετες απεικονιστικές ή/και λειτουργικές εξετάσεις (MRI, PET/CT, σπιρομετρηση κ.α.) για την ακριβέστερη και ασφαλέστερη εφαρμογή της θεραπείας.

 

 

 

Βήμα 3 : Ο σχεδιασμός της θεραπείας

Αφού ολοκληρωθεί η προσομοίωση, ο γιατρός εξετάζει τις πληροφορίες που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της προσομοίωσης, μαζί με τις λοιπές ιατρικές εξετάσεις για να αναπτύξει ένα σχέδιο θεραπείας. Σε αυτό το στάδιο σχεδιάζεται τοσο η νόσος στοχος, οσο και οι κρισιμες δομες της περιοχής του σώματος που πρεπει να προφυλαχθούν.

 

Αφού ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της θεραπείας συνταγογραφείται η δόση ακτινοβολίας που θα χορηγηθεί. Στη συνέχεια ο φυσικός ιατρικής με τη βοήθεια εξελιγμένων συστημάτων υπολογισμού δημιουργεί ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας, το οποίο ελέγχεται στο μηχάνημα θεραπείας πριν την εφαρμογή της ίδιας θεραπείας στον ασθενή (ποιοτικός έλεγχος).

 

 

Βήμα 4 : Προγραμματισμένες-Καθημερινές Θεραπείες


Η εξωτερική ακτινοθεραπεία είναι ανώδυνη, ακριβώς όπως η λήψη μιας αξονικής τομογραφίας. Η ακτινοβολία κατευθύνεται από ένα μηχάνημα που βρίσκεται μακριά από το σώμα, και είναι μια μη επεμβατική διαδικασία.

 

Οι θεραπείες συνήθως προγραμματίζονται πέντε ημέρες την εβδομάδα, από Δευτέρα έως Παρασκευή, και μπορούν να συνεχιστούν για μια έως και οκτώ εβδομάδες. Ο αριθμός των συνεδριών ακτινοβολίας εξαρτάται από το είδος του καρκίνου, τον στόχο της θεραπείας και τη γενική κατάσταση της υγείας του ασθενούς. Αυτό καθορίζεται κατά τον σχεδιασμό της θεραπείας.

 

 

Η θεραπεία διαρκεί από πέντε έως 15 λεπτά συμπεριλαμβανόμενου του χρόνου που χρειάζεται για τη σωστή τοποθέτηση του ασθενούς στο μηχάνημα θεραπείας και τη λήψη αξονικών τομογραφιών για τον ακριβή προσδιορισμό του στόχου και των φυσιολογικών οργάνων.


Η θεραπεία πραγματοποιείται από ειδικευμένους τεχνολόγους ακτινοθεραπείας και ελέγχεται από τον ακτινοθεραπευτή ογκολογο καθημερινά. Ετσι διορθώνονται τυχον αλλαγές στη θεση του σώματος, φυσιολογικές μεταβολές στον όγκο των φυσιολογικών οργάνων (πχ ουροδοχος κύστη, εντερο κ.α.) αλλα και καταγραφονται μεταβολές του ακτινοβολομενου όγκου, ειτε της νόσου είτε του σώματος, ώστε ο γιατρός να εξατομικεύει και να τροποποιει περαιτέρω το θεραπευτικό πλανο.

 

Πώς θα αισθανθώ κατά τη διάρκεια της θεραπείας ; Τι γίνεται με τις παρενέργειες ;
Κατά τη διάρκεια της θεραπείας ο γιατρός θα παρακολουθεί τη πρόοδο της θεραπείας, θα αξιολογεί και θα αντιμετωπίζει παρενέργειες της. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ειδικές ανάλογα με την περιοχή της θεραπείας και διαφορετικές για κάθε άτομο. Οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες από την ακτινοβολία είναι προσωρινές και υποχωρούν σύντομα μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.
Επιπρόσθετα, καθώς προχωρά η θεραπεία, ο γιατρός μπορεί να κάνει αλλαγές στον σχεδιασμό ή/και τον προγραμματισμό της θεραπείας ανάλογα με την ανταπόκριση ή αντίδραση στη θεραπεία.

 

Βήμα 5 : Παρακολούθηση - Ραντεβού

Όταν ολοκληρωθεί η θεραπεία σας , ο γιατρός θα ορίσει ραντεβού για τη τακτική παρακολούθηση και θα συστήσει τις απαραίτητες εξετάσεις.

Μονάδα TomoTherapy

TomoTherapy. Ο νέος «Χρυσός Κανόνας» στην Ακτινοθεραπεία
Οι ασθενείς μας αποκτούν το πλεονέκτημα του TomoTherapy...


Περισσότερα

Εγγραφή Newsletter

Αν θέλετε να λαμβάνετε τα τελευταία νέα του Tomotherapy εισάγετε το e-mail σας παρακάτω
Συμφωνώ με την πολιτική απορρήτου

Επικοινωνία & Social Media

Παρνασού 13 Άνω Βούλα 166 73

info@actino-oncology.com

+30 210 9657177

+30 6942472500