Καρκίνος Πρωκτού

Ο καρκίνος του πρωκτού αποτελεί περίπου 2% από τους καρκίνους που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο. Παράγοντες κινδύνου είναι HIV, η λοίμωξη με HPV 16, 18, 33, 34, 35, το κάπνισμα, η σεξουαλική συμπεριφορά με πολλαπλούς συντρόφους , ιστορικό για καρκίνο του αιδοίου, καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Κλινικά παρουσιάζεται με απώλεια αίματος από τον πρωκτό, κνησμός, ψηλαφητή μάζα .Συνήθως διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο 73% στάδιο 0 έως ΙΙ και μόνο 4% σε στάδιο ΙV.Η διάγνωση τίθεται μετά από κλινική εξέταση, κολονοσκόπηση, αξονική τομογραφία και μαγνητική τομογραφία και επί ενδείξεων – PET –CT(Positron emission tomography–computed tomography).

 

Θεραπεία για τον Καρκίνο του Πρωκτού
Ο καρκίνος του πρωκτού μέχρι 1970 αντιμετωπιζόταν χειρουργικά και οι ασθενείς είχαν μόνιμη κολοστομία. Μελέτες ανέδειξαν ότι μετά από προεγχειρητική ακτινο – χημειοθεραπεία οι ασθενείς είχαν μεγάλο ποσοστό πλήρους ανταπόκρισης. Με αναδρομικές συγκριτικές μελέτες αποδείχθηκε βελτιωμένη επιβίωση με ταυτόχρονη ακτινο-χημειοθεραπεία. Επί υποτροπής - χειρουργείο διάσωσης .
Ενδείξεις ακτινοθεραπείας:
UKCCCR(United Kingdom Coordinating Committee on Cancer Research) και EORTC(The European Organisation for Research and Treatment of Cancer) μελέτες καθιέρωσαν την συνδυασμένη ταυτόχρονη άκτινο-χημειοθεραπεία ως θεραπεία εκλογής στο καρκίνο του πρωκτού.

 

Τεχνικές Ακτικοθεραπείας για τον Καρκίνο του Πρωκτού
Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία του καρκίνο του πρωκτού είναι:

  • τρισδιάστατη σύμμορφη ακτινοθεραπεία (3-D Comformal)
  • διαμορφούμενης έντασης ακτινοθεραπεία (IMRT)


Πριν την θεραπεία ο ασθενής υποβάλλεται σε Αξονική Τομογραφία σχεδιασμού, όπου τοποθετείται σε συγκεκριμένη θέση θεραπείας. Μετά ακολουθεί σχεδιασμός της θεραπείας, προσδιορίζεται η περιοχή ακτινοβόλησης, ο όγκος στόχος και οι κρίσιμες δομές που πρέπει να προφυλαχτούν. Η θεραπεία γίνεται καθημερινά σε 28-30 συνεδρίες. Με την χορήγηση της IMRT τεχνικής μειώνεται η δερματική τοξικότητα, η αιματολογική τοξικότητα, οι παρενέργειες από το πεπτικό και το ουροποιητικό σύστημα.(εικ. 1,2)

 

Καρκίνος του ΠρωκτούΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΚΤΟΥ IMRT –dose painting (προστασία των δομών)  Καρκίνος του ΠρωκτούΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΚΤΟΥ IMRT –dose painting (προστασία του εντέρου)

Μονάδα TomoTherapy

TomoTherapy. Ο νέος «Χρυσός Κανόνας» στην Ακτινοθεραπεία
Οι ασθενείς μας αποκτούν το πλεονέκτημα του TomoTherapy...


Περισσότερα

Εγγραφή Newsletter

Αν θέλετε να λαμβάνετε τα τελευταία νέα του Tomotherapy εισάγετε το e-mail σας παρακάτω
Συμφωνώ με την πολιτική απορρήτου

Επικοινωνία & Social Media

Παρνασού 13 Άνω Βούλα 166 73

info@actino-oncology.com

+30 210 9657177

+30 6942472500