Καρκίνος Παγκρέατος

Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί υψηλής ενέργειας ακτίνες Χ για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων κακοήθων νοσημάτων του παγκρέατος. Αποτελεί χρήσιμη θεραπεία για την αντιμετώπιση των εξωκρινών καρκίνωμα ενώ η ανταπόκριση των νευροενδοκρινών νοσημάτων του παγκρεατος (PNET) είναι πτωχή.


Η ακτινοβολία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες καταστάσεις για την αντιμετώπιση των καρκίνων της εξωκρινούς μοίρας του παγκρέατος:

  • Μετεγχειρητικά σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία
  • Σε οριακά εξαιρέσιμους όγκους προεγχειρητικά σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία
  • Σε ανεγχείρητη νόσο
  • Σε συνδυασμό με άλλες τεχνικές ακτινοβολίας για την επαύξηση της δόσης (dose-escalation) με ακτινοχειρουργική, διεγχειρητική ακτινοθεραπεία, βραχυθεραπεία ή θεραπεία με πρωτόνια
  • Ανακουφιστικά για αντιμετώπιση του άλγους ή αποφρακτικών φαινομένων.


Η εξωτερική Ακτινοθεραπεία είναι ο τύπος της θεραπείας που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του στομάχου. Αυτή η θεραπεία εστιάζει την ακτινοβολία από ένα μηχάνημα έξω από το σώμα. Συχνά, ειδικοί τύποι εξωτερικής ακτινοβολίας, όπως η τρισδιάστατη σύμμορφη θεραπεία με ακτινοβολία (3D-CRT) και η διαμορφούμενης έντασης ακτινοθεραπεία (IMRT) χρησιμοποιούνται με σκοπό την πιο σύμμορφη θεραπεία και τον περιορισμό της βλάβης των γύρω φυσιολογικών ιστών.

Στερεοτακτική Ακτινοθεραπεία Σώματος (Stereotactic Body Radiation Therapy- SBRT) χρησιμοποιεί ακτινοβολία με πολύ στοχευόμενο τρόπο ώστε να χορηγούνται πολύ υψηλές δόσεις ακτινοβολίας σε λίγες ακτινοθεραπευτικές συνεδρίες. Συνεχώς κερδίζει έδαφος στην αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος καθώς φαίνεται να εξασφαλίζει ισάξιο τοπικό έλεγχο συγκριτικά με την κλασσική ακτινοθεραπεία με μειωμένες όμως τις προκαλούμενες παρενέργειες και προσφέροντας καλύτερη ποιότητα ζωής στον ασθενή καθώς ολοκληρώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Μπορεί να χορηγηθεί προεγχειρητικά, μετεγχειρητικά, ως συμπληρωματική της κλασσικής ακτινοθεραπείας (για επαύξηση της δόσης καθώς ο καρκίνος του παγκρέατος απαιτεί υψηλές δόσεις ακτινοβολίας για την εκρίζωση του πράγμα ανέφικτο με τις κλασσικές τεχνικές) και τέλος για την ανακούφιση από τον πόνο.

Μονάδα TomoTherapy

TomoTherapy. Ο νέος «Χρυσός Κανόνας» στην Ακτινοθεραπεία
Οι ασθενείς μας αποκτούν το πλεονέκτημα του TomoTherapy...


Περισσότερα

Εγγραφή Newsletter

Αν θέλετε να λαμβάνετε τα τελευταία νέα του Tomotherapy εισάγετε το e-mail σας παρακάτω
Συμφωνώ με την πολιτική απορρήτου

Επικοινωνία & Social Media

Παρνασού 13 Άνω Βούλα 166 73

info@actino-oncology.com

+30 210 9657177

+30 6942472500