Καρκίνος Ορθού

Ο καρκίνος του ορθού πιο συχνά εμφανίζεται στην 7-μη δεκαετία της ζωής και προσβάλλει με την ίδια συχνότητα και τα δύο φύλα. Παράγοντες κινδύνου είναι η δίαιτα πλούσια σε λιπαρά με χαμηλό υπόλειμμα και λίγα αντιοξειδωτικά. Κλινικά εμφανίζεται με αναιμία, απώλεια βάρους, απώλεια αίματος από το ορθό, τοπικό άλγος.

Θεραπεία του Καρκίνου του Ορθού

  • Αρχικά ο καρκίνος του ορθού αντιμετωπιζόταν μόνο με χειρουργείο αλλά ίαση παρατηρούταν μόνο στα αρχόμενα στάδια (Τ1 –Τ2 Ν0).Η τοπική υποτροπή στα πιο προχωρημένα στάδια Τ3-4 Ν+ έφταναν 30%.
  • Η προσθήκη της μετεγχειρητικής ακτινοθεραπείας βελτίωσε τον τοπικό έλεγχο και η τοπική υποτροπή μειώθηκε -15%(στοιχεία και αποτελέσματα από την μετανάλυση 8 μελετών), αλλά δεν παρατηρήθηκε επίπτωση στην επιβίωση και την εμφάνιση των απομακρυσμένων μεταστάσεων .
  • Στην μετεγχειρητική αντιμετώπιση ο συνδυασμός Ακτινοθεραπείας(ΑΚΘ) + ταυτόχρονης Χημειοθεραπείας (ΧΜΘ) βελτιώνει τον τοπικό έλεγχο, μειώνει την εμφάνιση των απομακρυσμένων μεταστάσεων και αυξάνει την επιβίωση.
  • Μερικοί από τους ασθενείς που χρειάζονται ΑΚΘ+ΧΜΘ δεν μπορούν να υποβληθούν μετεγχειρητικά και τότε ΑΚΘ+ΧΜΘ χορηγείται πριν το χειρουργείο .
  • Μη χειρουργική θεραπευτική στρατηγική σε ορισμένους ασθενείς – Υπάρχουν πρόσφατες μελέτες1,2 που παρουσιάζουν πρώιμα αποτελέσματα δείχνοντας ότι κάποια υποομάδα ασθενών θα έχουν πλήρη ανταπόκριση και πιθανόν ίαση μετά την εισαγωγική ταυτόχρονη ΑΚΘ+ΧΜΘ χωρίς να υποβληθούν σε χειρουργείο.

 

Ενδείξεις ακτινοθεραπείας:

  • Μετεχγειρητικά - σε διήθηση όλου του πάχους του εντέρου ή σε διήθηση λεμφαδένων
  • Προεγχειρητικά - σε τοπικά προχωρημένη νόσο ή για διάσωση σφιγκτήρα του πρωκτού και αποφυγή μόνιμης κολοστομίας

 

Τεχνικές Ακτινοθεραπείας για τον Καρκίνο του Ορθού
Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία του καρκίνο του ορθού είναι:

  • τρισδιάστατη σύμμορφη ακτινοθεραπεία (3-D Comformal)
  • διαμορφούμενης έντασης ακτινοθεραπεία (IMRT)


Πριν την θεραπεία ο ασθενής υποβάλλεται σε Αξονική Τομογραφία σχεδιασμού, όπου τοποθετείται σε συγκεκριμένη θέση θεραπείας. Μετά ακολουθεί σχεδιασμός της θεραπείας, προσδιορίζεται η περιοχή ακτινοβόλησης, ο όγκος στόχος και οι κρίσιμες δομές που πρέπει να προφυλαχτούν. Η θεραπεία γίνεται καθημερινά σε 28-30 συνεδρίες. Με την χορήγηση της IMRT τεχνικής μειώνεται η δερματική τοξικότητα, η αιματολογική τοξικότητα, οι παρενέργειες από το πεπτικό και το ουροποιητικό σύστημα.

Μονάδα TomoTherapy

TomoTherapy. Ο νέος «Χρυσός Κανόνας» στην Ακτινοθεραπεία
Οι ασθενείς μας αποκτούν το πλεονέκτημα του TomoTherapy...


Περισσότερα

Εγγραφή Newsletter

Αν θέλετε να λαμβάνετε τα τελευταία νέα του Tomotherapy εισάγετε το e-mail σας παρακάτω
Συμφωνώ με την πολιτική απορρήτου

Επικοινωνία & Social Media

Παρνασού 13 Άνω Βούλα 166 73

info@actino-oncology.com

+30 210 9657177

+30 6942472500